Zo creëer je een speelhoek voor je kind

De kinderkamer is voor sommige ouders een droom die werkelijkheid wordt qua inrichten en voor andere ouders is het een echt hels karwei. Elk kind houdt van spelen en een beetje rommel maken. Hier gaan we proberen (voor zover mogelijk) structuur in aan te brengen. Op deze manier is al het speelgoed in de speelhoek goed verdeeld en heeft je kind echt zijn eigen plek om zich helemaal uit te leven.

Speelhoek in de woonkamer

Het begint hierbij bij het kiezen van de juiste ruimte voor je kind. Veel ouders kiezen ervoor om een speelhoek te maken in de woonkamer. Op deze manier heeft je kind even een plek waar hij/zij zichzelf kan vermaken, terwijl jij het overzicht kan houden. Daarbij is het ook

fijn dat wanneer er bezoek over de vloer is, je kind zichzelf altijd even kan terugtrekken in de speelhoek. Mocht je in het huis nog een gehele ruimte over hebben, dan is er natuurlijk niks zo leuk voor kinderen om hier een eigen speelparadijs van te maken. Wij focussen ons hierbij voor nu op de speelhoek in de woonkamer.

Zorg voor voldoende opbergplek

Vaak hebben kinderen ontzettend veel speelgoed en zijn ze er ook super gelukkig mee wanneer er nieuwe dingen komen. Alleen een tegenvaller daarbij is wel dat ze er vaak binnen de kortste keren op uitgekeken zijn.  Wat moet je nu doen met al dat speelgoed? Want weggooien is natuurlijk ook geen optie en je kind wordt hier ook niet gelukkig van. Je lost dit op door genoeg opbergruimte te hebben om al het (oude) speelgoed in op te bergen. Zo heb je bij de IKEA een fantastische speelgoedkast waarin je genoeg opbergruimte krijgt met bijpassende bakken voor het speelgoed. Hiermee zorg je ervoor dat je het budget laag houdt met een Ikea kinderhoek. Het materiaal is extreem stevig en kan hierbij wel tegen een slag of stoot. Daarbij kan je kind ze zelf ook heel makkelijk opentrekken, zodat hij/zij zelf het speelgoed kan terugplaatsen in de bakken. Plaats de bakken tegen een van de wanden en zo maak je eigenlijk al een gezellige muur voor de speelhoek. Denk hierbij aan accessoires die je hierboven kan hangen en je hebt hierbij alvast een wand klaar van de speelhoek.

Bureautje om aan te zitten

In een speelhoek is het niet alleen belangrijk dat je kind alle energie kwijt kan in het spelen, maar ook even tot rust kan komen om te gaan zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een tekentafel, waarbij ze geheel gefocust kunnen gaan tekenen in het favoriete kleurboek.

Als we zelf ook kijken naar de favoriete kleuren van een kinderkamer, zijn dit over het algemeen toch wel wit- en pasteltinten. Zo zijn er enorm leuke kinderbureaus in deze kleuren terug te vinden, die hierbij ook passen bij het interieur. Neem bijvoorbeeld dit leuke kinderbureau in de kleuren wit en hout met bijpassende stoel. Perfect als combinatie als je het ons vraagt. Ideaal gezien stel je het bureau in het midden van de speelhoek op. Hierbij heeft je kind de vrijheid om zich om de tafel heen te verplaatsen en kan hij aan verschillende kanten zitten van het tafeltje. Misschien heeft je kind weleens een vriendje mee en dan kunnen ze ook samen gaan zitten aan deze speeltafel. Heb je de ruimte, dan is het bureautje daarbij ook zeker een aanrader.

Bureautje om aan te zitten

Maak een scheiding met een vloerkleed

Qua aankleding van de speelhoek bij de woonkamer kan een vloerkleed echt een duidelijke lijn maken met waar wel en geen speelgoed op de grond mag liggen. Super praktisch is het hierbij alleen niet altijd, aangezien er vaak wordt geknoeid door kinderen en vlekken daarbij zijn voorzien. Kies hierbij dan ook niet voor hele lichte kleuren op de vloer, aangezien je hier heel gemakkelijk de vlekken op blijft zien. Heb jij nu een wonder schoonmaakmiddel in de kast staan, maak je dan vooral niet druk en bestel dan een licht vloerkleed voor de beste ‘looks’.

Maak de kamer af met pasteltinten aan de muur

Nu de basiselementen staan in de speelhoek en al het speelgoed kan worden opgeborgen, is het tijd voor de aankleding. Dit is altijd het leukste deel, aangezien je hierbij bij een speelhoek helemaal los mag gaan met kleuren. Wij adviseren wel om in de pasteltinten te blijven, zodat je wel een eenheid bewaart in de speelhoek. De leukste wandaankleding bestaat hierbij in de speelhoek uit posters en wandplanken. Hierbij kan je de wandplanken goed aankleden met extra speelgoed, of misschien wel gebruiken als boekenplank. Kleed de kamer helemaal aan met wat lekkere kussens, waar je kind op kan zitten en de speelhoek is klaar voor gebruik.

You May Also Like

5 manieren om de akoestiek in je woonkamer te verbeteren

De akoestiek in je woonkamer is van groot belang voor het creëren…

Zo creëer je een gezellige woonkamer

Een gezellige woonkamer is een plek waar je kunt ontspannen, genieten en…

20 Tips en Ideeën voor het creëren van een lichte woonkamer

Een lichte woonkamer is een geweldige manier om een gevoel van rust…

De beste tweepersoons slaapbanken

Er zijn verschillende redenen waarom je een tweepersoons slaapbank wilt hebben in…