Zelf duurzaam verbouwen doe je zo!

De nieuwste woontrend op dit moment heeft misschien nog niet zoveel met interieur te maken, maar meer met de basiselementen in het huishouden. Onderwerpen als energiebesparing en milieuvriendelijkheid zijn hierbij populairdere onderwerpen dan ooit tevoren. Heel interessant is het verduurzamen van huishoudens natuurlijk wel, maar hoe gaat het dan precies in zijn werk en wat zijn hier nu echt de voordelen van? Op deze vragen willen we je graag een stapje meenemen in de ervaring, die wij tot nu toe hebben opgedaan met het verduurzamen van woningen. Hieronder vind je handige tips om zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van jouw woning, en hierbij geven we je ook direct alle voordelen die je na je klus gaat ervaren op dagelijkse basis.

1. Kies energie-efficiënte materialen en technologieën

Energie-efficiënte materialen en technologieën zijn producten en systemen die zijn ontworpen om energie te besparen en efficiënter te gebruiken. Hieronder geven we je een paar voorbeelden die je zou kunnen aanschaffen in jouw woning:

  • Zonnepanelen: panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit.
  • Isolatie: isolatie helpt om warmte binnen te houden en vermindert de hoeveelheid energie die nodig is om het huis warm te houden.
  • HR++ glas: dit type glas heeft een hoge isolatiewaarde en houdt warmte binnen en kou buiten.

Door gebruik te maken van deze materialen en technologieën kan men het energieverbruik van een woning verminderen en daarmee besparingen op energierekeningen realiseren en bijdragen aan een duurzamere leefomgeving.

2. Gebruik natuurlijke en duurzame materialen

Het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen, zoals hout en natuursteen, in bouw- en verbouwprojecten heeft verschillende voordelen:

  • Duurzaamheid: natuurlijke materialen hebben over het algemeen een langere levensduur dan synthetische materialen en vergen minder onderhoud.
  • Milieuvriendelijk: hout en natuursteen worden vaak verkregen uit duurzaam beheerde bossen en mijnen, wat bijdraagt aan een beter milieu.
  • Esthetiek: natuurlijke materialen hebben een authentieke uitstraling en zorgen voor een warm en natuurlijk interieur.

Het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen kan bijdragen aan een meer duurzame en milieuvriendelijkere woning en een comfortabel en esthetisch verantwoord interieur.

3. Overweeg groene daken en gevelbegroeiing

Het overwegen van groene daken en gevelbegroeiing in bouw- en verbouwprojecten heeft verschillende voordelen:

  • Milieubenefits: groene daken en gevelbegroeiing helpen bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van CO2-uitstoot en het bevorderen van biodiversiteit.
  • Isolatie: begroeiing op daken en gevels biedt extra isolatie en helpt om energie te besparen door het verminderen van warmteverlies.
  • Stadsbekleding: groene daken en gevelbegroeiing verbeteren het uiterlijk van stedelijke gebouwen en dragen bij aan een aangenamere leefomgeving.

Het overwegen van groene daken en gevelbegroeiing is een manier om bij te dragen aan een duurzamere en groenere stad en om energie te besparen door verbetering van de isolatie van gebouwen.

4. Vervang de huidige verlichting met Ledverlichting

Het optimaliseren van verlichting door het gebruik van Ledverlichting en het aanpassen aan de behoefte heeft verschillende voordelen:

  • Energiezuinig verbouwen: Ledverlichting verbruikt minder energie dan traditionele verlichtingsbronnen en gaat langer mee.
  • Aanpassingsmogelijkheden: Ledverlichting is gemakkelijk aan te passen aan verschillende lichtsterkte- en kleurbehoeften.
  • Duurzaamheid: Ledverlichting bevat geen giftige stoffen en is makkelijk te recyclen.

Het optimaliseren van verlichting door het gebruik van Ledverlichting en het aanpassen aan de behoefte is een manier om energie te besparen en bij te dragen aan een duurzamere en efficiëntere verlichting.

4. Vervang de huidige verlichting met Ledverlichting

5. Installeer een regenwateropvangsysteem

Installeren van een regenwateropvangsysteem heeft verschillende voordelen:

  • Waterbesparing: regenwateropvangsystemen helpen om het waterverbruik te verminderen door regenwater op te slaan voor toekomstig gebruik in plaats van steeds nieuw water te moeten opnemen uit het riool of een put.
  • Kostenbesparing: het gebruik van regenwater in plaats van stads- of rioolwater kan resulteren in besparing op water- en rioolkosten.
  • Milieuvriendelijk bouwen: regenwateropvangsystemen helpen bij het verminderen van de belasting op de riolering en het waterzuiveringssysteem.

Het installeren van een regenwateropvangsysteem is een manier om water te besparen en bij te dragen aan een duurzamere en efficiëntere waterbeheersing.

6. Maak gebruik van lucht- en ventilatiesystemen met warmteterugwinning

Het gebruik maken van lucht- en ventilatiesystemen met warmteterugwinning heeft verschillende voordelen:

  • Energiebesparing: de warmteterugwinning in deze systemen zorgt ervoor dat warmte wordt hergebruikt in plaats van verloren te gaan, wat leidt tot energiebesparing.
  • Verbeterde luchtkwaliteit: deze systemen helpen bij het verbeteren van de binnenluchtkwaliteit door vervuilde lucht uit te wisselen met verse lucht van buiten.
  • Comfortverbetering: een efficiënt lucht- en ventilatiesysteem helpt bij het handhaven van een comfortabele binnentemperatuur en luchtvochtigheid.

Het gebruik maken van lucht- en ventilatiesystemen met warmteterugwinning is een manier om energie te besparen, de binnenluchtkwaliteit te verbeteren en het comfort te verhogen.

7. Onderhoud regelmatig installaties en apparaten om hun efficiëntie te waarborgen

Regelmatig onderhoud van installaties en apparaten is belangrijk om de volgende redenen:

  • Efficiëntie: regelmatig onderhoud helpt om de efficiëntie van installaties en apparaten te waarborgen en problemen op te sporen voordat ze uit de hand lopen.
  • Langerelevensduur: door regelmatig onderhoud te plegen, kunnen installaties en apparaten langer meegaan en hun volle vermogen behouden.
  • Veiligheid: regelmatig onderhoud helpt om potentiële veiligheidsrisico’s te identificeren en op te lossen, zoals gaslekken of elektrische problemen.
  • Kostenbesparing: het uitstellen van onderhoud kan op termijn leiden tot grotere reparatie- of vervangingskosten, terwijl regelmatig onderhoud juist besparingen op de lange termijn oplevert.

Regelmatig onderhoud van installaties en apparaten is essentieel om hun efficiëntie en prestaties op peil te houden en om kosten en problemen op de lange termijn te voorkomen.

Wij hopen dat je met bovenstaande haakjes zelf aan de slag kan gaan met de verduurzaming van jouw woning. Mocht je over een bepaalde duurzame oplossing meer informatie willen ontvangen, laat ons dat dan vooral weten in de reacties. Deze actuele trend zal bij ons nog wel een tijd aanhouden en wij willen hier alleen maar meer informatie met jullie over gaan delen in de toekomst en voor de toekomst.

You May Also Like

8 tips bij het leggen van laminaat

Wil je een beetje op de kosten letten met je verbouwing? Dan…