Afzuigkap schoonmaken

Een afzuigkap is een onmisbaar apparaat in de keuken. Het zorgt ervoor dat dampen, geuren en vetten worden afgevoerd en dat de keuken fris blijft ruiken. Maar na verloop van tijd kan een afzuigkap behoorlijk vies worden en dan is het tijd om hem schoon te maken. In deze blogpost delen we handige tips waarmee je jouw afzuigkap eenvoudig en effectief schoonmaakt.

Tip 1: Maak het filter regelmatig schoon of vervang het

Het filter van de afzuigkap is een belangrijk onderdeel dat ervoor zorgt dat de dampen en vetten worden opgevangen. Maar na verloop van tijd raakt het filter verstopt en kan het niet meer goed functioneren. Het is daarom belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken of te vervangen.

Je kunt het filter schoonmaken door het te verwijderen en met heet water en afwasmiddel te wassen. Sommige filters kunnen ook in de vaatwasser worden gereinigd. Als het filter te vies of versleten is, kun je het het beste vervangen. Er zijn universele filters verkrijgbaar die in de meeste afzuigkappen passen.

Tip 2: Maak de buitenkant schoon

De buitenkant van de afzuigkap kan ook vies worden door bijvoorbeeld vet en stof. Maak de buitenkant schoon met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd schurende middelen of schuursponsjes, omdat deze krassen kunnen maken op de afwerking van de afzuigkap.

Tip 3: Maak de ventilator schoon

De ventilator van de afzuigkap kan ook vies worden door vet en stof. Maak de ventilator schoon door de kap te verwijderen en met een zachte borstel of een stofzuiger het stof en vuil te verwijderen. Als er hardnekkige vlekken of vetresten zijn, kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken.

Tip 4: Reinig het rooster

Het rooster van de afzuigkap kan behoorlijk vies worden door vet en stof. Maak het rooster schoon door het te verwijderen en met heet water en afwasmiddel te wassen. Sommige roosters kunnen ook in de vaatwasser worden gereinigd. Als er hardnekkige vlekken of vetresten zijn, kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken.

Tip 5: Maak de binnenkant schoon

De binnenkant van de afzuigkap kan ook vies worden door vet en stof. Maak de binnenkant schoon door de kap te verwijderen en met een zachte doek en een mild schoonmaakmiddel de binnenkant schoon te maken. Zorg ervoor dat je ook de hoekjes en gaatjes goed schoonmaakt.

Tip 6: Voorkom viezigheid

Om te voorkomen dat de afzuigkap snel weer vies wordt, kun je enkele maatregelen nemen. Gebruik bijvoorbeeld een deksel op de pan tijdens het koken, zodat er minder dampen en vetten in de lucht komen. Daarnaast kun je regelmatig de filters en het rooster van de afzuigkap schoonmaken om te voorkomen dat het vuil zich ophoopt.

Tip 7: Maak gebruik van speciale schoonmaakmiddelen

Er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor het schoonmaken van afzuigkappen. Deze middelen zijn vaak krachtiger dan gewone schoonmaakmiddelen en kunnen hardnekkige vlekken en vetresten gemakkelijker verwijderen. Let wel op dat je een schoonmaakmiddel gebruikt dat geschikt is voor jouw type afzuigkap.

Tip 8: Maak de afzuigkap regelmatig schoon

Het is belangrijk om de afzuigkap regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat het vuil zich ophoopt. Maak het filter bijvoorbeeld eens per maand schoon en maak de buitenkant en de binnenkant van de afzuigkap eens per kwartaal schoon. Op deze manier blijft de afzuigkap goed functioneren en blijft de keuken fris ruiken.

Conclusie

Een afzuigkap is een onmisbaar apparaat in de keuken, maar kan na verloop van tijd behoorlijk vies worden. Met bovenstaande tips kun je jouw afzuigkap eenvoudig en effectief schoonmaken. Maak het filter regelmatig schoon of vervang het, maak de buitenkant en de binnenkant van de afzuigkap schoon, reinig de ventilator en het rooster en voorkom dat er vuil ophoopt. Door regelmatig schoon te maken blijft de afzuigkap goed functioneren en blijft de keuken fris ruiken.

You May Also Like

De 10 leukste ronde zwarte eettafels

Heb je behoefte aan een nieuwe eettafel? Van eiken tot zwart en…

7 tips om je badkamer een industriële uitstraling te geven

Een badkamer met een industriële uitstraling is een populaire trend in de…

20 Tips en Ideeën voor het creëren van een lichte woonkamer

Een lichte woonkamer is een geweldige manier om een gevoel van rust…

Het onderhouden van je keukenblad doe je zo!

Een keukenblad is een belangrijk onderdeel van je keuken en wordt dagelijks…