Dit zijn de babykamer trends van 2023 

De babykamer moet een speciale kamer zijn voor je pasgeboren kindje, waarin je baby lekker kan slapen, spelen en worden verzorgd. Een babykamer inrichten is misschien wel het leukste wat je kan doen in de periode van de zwangerschap. Natuurlijk kan dit ook erg stressvol zijn met allemaal verschillende keuzes die je dan moet maken. Wees gerust, wij zullen je helpen bij het maken van verschillende beslissingen gebaseerd op de nieuwste babykamertrends van 2023. Dit scheelt jou veel uitzoekwerk en zo weet je zeker dat je de juiste beslissingen maakt voor het interieur van de babykamer. Er zijn een aantal populaire trends in babykamers waaronder;

Minimalistische ontwerpen

Dit is een populaire trend in babykamers omdat ze een eenvoudige en rustige omgeving creëren die de nadruk legt op functioneel en praktisch meubilair. Minimalistische ontwerpen in combinatie met eenvoudige lijnen en vormen in neutrale kleuren zoals; wit, grijs of beige doen het altijd goed in een neutrale babykamer. Een minimalistische babykamer bevat vaak alleen de essentiële meubels zoals een ledikant, commode en een opbergoplossing. Dit zorgt voor een opgeruimde en rustige omgeving, die het gemakkelijker maakt om de baby te verzorgen in een omgeving die voor de baby als aangenaam zal worden ervaren.

Genderneutrale kleuren en ontwerpen

In plaats van de traditionele blauwe of roze kamers, worden genderneutrale kamers ontworpen met een combinatie van kleuren, patronen en meubels die geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes. Ook kan er gebruik worden gemaakt van prints of patroon die geschikt zijn voor beide geslachten, denk hierbij aan; dieren, bloemen of geometrische vormen. Genderneutrale kamers zijn tevens erg toekomstbestendig, als het kind ouder wordt en zijn of haar persoonlijke voorkeuren ontwikkelt. De ouders kunnen dan later eenvoudig accessoires of decoratie toevoegen of aanpassen bij de persoonlijkheid van het kind.

Genderneutrale kleuren en ontwerpen

Natuurlijke materialen en ecologische opties

Het gebruik van natuurlijke materialen en ecologische opties is een trend die steeds vaker terug te vinden in babykamers. Dit komt omdat de materialen gezonder en duurzamer zijn dan synthetische materialen, maar ook voor een aangenamere en veiligere omgeving zorgen voor de baby. Natuurlijke materialen zoals hout, katoen en leer zijn populair in neutrale babykamers, omdat ze ademend zijn. Ook hebben deze natuurlijke thermische eigenschappen en bevatten ze geen chemische stoffen. Daar waar de houten meubels duurzamer zijn en eenvoudig te onderhouden, is het katoenen textiel zacht en comfortabel voor de baby. Ecologische opties zoals meubels gemaakt van gerecycled hout, katoen of met milieuvriendelijke verf zijn ook erg populair. Een groot voordeel van deze ecologische verf- of beitsproducten is, is dat ze geen schadelijke stoffen bevatten.

Geïntegreerde technologie

Als je dan toch alles in de babykamer onder handen neemt, vernieuw dan ook gelijk de technische snufjes van de kamer. Naast dat het er mooi uitziet is het ook erg prettig voor je pasgeborene. Door slimme verlichting toe te voegen, welk je eenvoudig vanaf een afstand kan bedienen of dimmers die het licht aangenamer maken ben je in ieder geval al goed op weg. Wel eens nagedacht over het toevoegen van een camera? Wij vinden het niet vreemd hoor. Je bent nu toch bezig, laten we dan gelijk een mooie plek vinden om uit het zicht een camera te instaleren. Deze camera’s kunnen vaak via een smartphone of tablet bediend worden, hiermee kan je als ouder de babykamer monitoren als je bijvoorbeeld beneden zit. Zo hoef je nooit bezocht te zijn over het welzijn van je kind. Geïntegreerde technologie kan ook een rol spelen in de ontwikkeling van het kind. Zo zijn er bijvoorbeeld slimme speelgoed of educatieve apps die het kind kunnen helpen bij de ontwikkeling van taal- of rekenvaardigheden.

Personalisering

Personalisering is een andere trend die steeds populairder wordt in babykamers. Dit komt omdat veel ouders hun kind op een unieke manier willen laten zien wie zij zijn. Personalisering kan op verschillende manieren worden toegepast in een babykamer, zoals:

 • Gepersonaliseerde decoratie: Ouders kiezen vaak voor gepersonaliseerde decoratie zoals naamplaatjes, wanddecoratie met de naam of foto’s van het kind.
 • Gepersonaliseerde meubels: Er zijn veel bedrijven die gepersonaliseerde meubels aanbieden zoals kinderbedden of kinderkasten met de naam van het kind erop.
 • Gepersonaliseerde accessoires: Er zijn ook veel gepersonaliseerde accessoires voor babykamers zoals kussens, lakens of een speelkleed met de naam van het kind.
 • Gepersonaliseerde kleding: Ook kleding voor de baby kan personaliseert worden met de naam of initialen van het kind.
 • Gepersonaliseerde verf of behang: De muur of andere oppervlakken kunnen worden beschilderd met een gepersonaliseerd patroon of afbeelding.

Door deze personalisering kan de babykamer een unieke plek worden voor het kind, en kan het ook een speciale herinnering zijn voor ouders en het kind.

Multifunctionaliteit

Dit houdt in dat een kamer meerdere functies heeft zoals dat de slaapkamer ook de speelkamer en studeerkamer is. Dit kan op verschillende manieren worden toegepast, zoals:

 • Meubels die multifunctioneel zijn: Bijvoorbeeld een bedje dat kan worden omgebouwd tot bank of een kinderkast die ook dienstdoet als bureau.
 • Flexibele indeling: Het gebruik van scheidingswanden of verplaatsbare meubels kan de kamer een flexibele indeling geven, zodat de kamer kan worden aangepast aan de groei van het kind.
 • Multifunctionele decoratie: Bijvoorbeeld kunstwerken of posters die ook educatief zijn, zoals een kaart van de wereld of een poster met de ABC.
 • Multifunctionele technologie: zoals een slimme verlichting die ook dient als wekker of een slimme camera die ook dient als luisterboek.

Een multifunctionele babykamer is efficiënter in gebruik en vanwege het feit dat je de bestaande meubels hergebruikt, blijven de kosten voor een aanpassing vanwege de groei ook beperkt.

Comfort

Als ouder is het welzijn van je pasgeborene uiterst belangrijk. Dagelijks ben je ermee bezig om je baby zo comfortabel mogelijk te voorzien van alle mogelijke voorzieningen. Hier hebben we enkele manieren waarop comfort kan worden geïntegreerd in de babykamer voor je uitgewerkt:

 • Zachte vloerbedekking: Een zachte vloerbedekking zorgt ervoor dat het kind zich comfortabel voelt als het op de grond speelt of loopt. Bijvoorbeeld wol, katoen of zeegras vloerbedekking.
 • Gezellige zitplekken: Het creëren van gezellige zitplekken door bijvoorbeeld een lekkere fauteuil toe te voegen aan de babykamer kan je ervoor zorgen dat het kind zich comfortabel voelt als je een verhaaltje voorleest.
 • Opbergruimte: Door voor voldoende opbergruimte te zorgen, kun je de kamer opgeruimd houden wat voor meer rust zorgt bij zowel het kind als bij jouzelf als ouder.
 • Temperatuur: Een comfortabele temperatuur in de kamer kan ervoor zorgen dat het kind zich comfortabel voelt tijdens de slaap en speeltijd.
 • Goed beddengoed: Een zacht matrasje, kussens en dekentjes dragen allen bij aan het comfort van het kind als het slaapt.

De focus op comfort kan ervoor zorgen dat het kind zich veilig en gelukkig voelt in de leuke babykamer, en kan ook bijdragen aan een betere nachtrust en spelen.

You May Also Like

Het belang van goede ventilatie in de babykamer en hoe je dit kunt verbeteren

Een goede ventilatie is essentieel voor een gezonde leefomgeving, vooral als het…

5 tips voor het inrichten van een tweelingkamer

Als ouders van een tweeling weet je dat het inrichten van een…

Je babykamer veilig maken doe je zo!

Een babykamer is een plek waar jouw kleintje veilig en geborgen moet…