Dit is hoe je jouw tuin het beste kan inrichten 

Over de indeling van de tuin zijn de meningen bij de meeste stellen erg verdeeld. De één verafschuwd een tuin vol groen vanwege het onderhoud wat te tuin vraagt, terwijl de ander juist niet kan wachten om een eigen moestuintje aan te leggen in de tuin. Twee tegenstrijdigheden, maar hoe pak je dit in de praktijk het best aan? Het begint allemaal bij de indeling van de tuin met de juiste elementen die niet te missen zijn in elke tuin. Hier helpen wij je graag mee hoe je stap voor stap een tuin opbouwt op basis van jouw leefstijl.

Bepaal de vorm van jouw tuin en pas hier je meubels op aan

Er zijn verschillende soorten tuinen, die allemaal vragen om verschillende soorten indelingen. Hieronder hebben wij de twee meest voorkomende tuinvarianten onderverdeeld.

  • De langwerpige tuin inrichten: Bij een langwerpige tuin heb je veel diepte en kan je gemakkelijk spelen met veel groen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je voldoende doorloopruimte laat om bijvoorbeeld nog wel met de fiets om door te tuin heen te komen. Ook is het bij een lange smalle tuin inrichten praktischer om je lounge-set tegen de gevel van het huis te plaatsen, je zou dan wat groen of een leuke accessoires tegen de wand aan kunnen plaatsen. Hiermee creëer je een knus effect en behoud je de doorloopruimte richting het achterste punt van de tuin. Een andere leuke opvulling is een mooie eettafel, als je die in de lengte van de tuin plaatst dan behoud je het ruimtelijke gevoel. Mooie bijpassende stoelen erbij en voilà.
  • De vierkante tuin inrichten: Bij deze tuin is het lastiger om diepte te creëren in het grondoppervlak en de indeling hiervan. Een handige tip echter is om gebruik te maken van verschillende vloerelementen om de verschillende delen van de tuin te accentueren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mozaïektegels, waar je de lounge-set perfect op zou kunnen plaatsen. Ook kan je ook gebruik maken van grasmatten waarmee je de tuin van meer groen voorziet. Het mooiste bij deze tuinen is om het vierkante accent wel te behouden als er wordt gekeken naar bijpassende salontafels. Zo kan je bijvoorbeeld een fantastische vuurtafel plaatsen om een wat warmere sfeer te creëren in jouw tuin. De vierkante tuin inrichten kan hierbij soms een uitdaging zijn in vergelijking met de langwerpige tuin, maar dat maakt het daarom zeker niet minder leuk.

Omring de tuin met bloempotten of plantenbakken

Stap één is voltooid door de juiste tuinmeubelen in jouw type tuin te plaatsen. Het bepalen van de juiste meubels op de juiste plek in je tuin neemt tenslotte ook de meeste tijd en ruimte in beslag. De volgende stap is om hier genoeg groen omheen te bouwen. Hoe je dit doet is afhankelijk van de grootte van jouw tuin. Heb je nu bijvoorbeeld een hele grote tuin, dan is het niet handig om er 10 bloempotten in te zetten. Dit geeft een “overkill” aan de bloempotten en vormt geen natuurlijk geheel. Mocht je nu een kleinere tuin hebben, dan zijn bloempotten juist het perfect koppelstuk om in verschillende hoeken of om de verschillende delen van de tuin mee te verbinden. Denk hierbij aan lege hoeken die nog opgevuld lijken te moeten worden of bij de entree van je tuin.

We adviseren hierbij om in kleinere tuinen meer gebruik te maken van bloempotten en bij grotere tuinen meer plantenbakken of perkjes te creëren. Afhankelijk van hoe groot jouw tuin is kunnen plantenbakken op maat worden gemaakt en kun je de perkjes in alle vormen en maten gecreëerd worden, waardoor dit alles er natuurlijk uit zal komen te zien.

Omring de tuin met bloempotten of plantenbakken

Voeg warmte toe met de juiste verlichting

Binnenshuis is het type lamp cruciaal voor het creëren van een warm effect. Er zijn honderden varianten in en afhankelijk van jouw smaak zit er altijd wel lamp tussen die aansluit bij jouw woonstijl. Zo geldt dit ook voor buitenverlichting. Natuurlijk zijn er wel wat extra opties zoals bijvoorbeeld een nachtstand waar je misschien wel rekening mee wilt houden. Het belangrijkste voordeel is in de meeste gevallen dat het sfeer geeft in de tuin. Hierbij kan je experimenteren met moderne wandlampen, maar ook met lange lichtsnoeren voor buiten. Niks is hierbij eigenlijk echt verkeerd, maar zorg er in het algemeen wel voor dat de verlichting een leuk gedeelte accentueert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plek waar je lounge-set of de tuintafel staat. Ook kan je een bloempot in de spotlight zetten, een mooie boom of een ander belangrijk onderdeel van jouw tuin. Heb jij een mooie serre? Wellicht is een heater dan wel echt iets voor jou.

Maak het gezellig in de tuin

Als laatste tip willen wij je graag meegeven dat je naast de verlichting ideaal gezien nog meer warmte kan toevoegen aan je tuin. Top tips voor gezelligheid zijn bijvoorbeeld het toevoegen van een buitenkleed, kaarsen en kussens. Op deze manier heb je echt alle stappen doorlopen om van jouw tuin een mooie en sfeervolle tuin te maken, waarin je tot in je late zomeravonden lekker van je tuin kan genieten.

You May Also Like

Dit is hoe je optimaal tuiniert in een kleine buitenruimte

Als je in een stad woont, is de kans groot dat je…

Zo ontwerp je een kindvriendelijke tuin

Een kindvriendelijke tuin is een tuin die is ontworpen met het oog…

Tips voor het verzorgen van je tuin in de wintermaanden

De wintermaanden kunnen een uitdagende tijd zijn voor tuiniers, vooral als het…

10x inspiratie voor een modern interieur

Een modern interieur wordt gekenmerkt door een eenvoudige, strakke en functionele vormgeving.…