8 tips voor het inrichten van je keuken

Je keuken is vaak het middelpunt van je huis en de plek waar je samenkomt met het hele gezin. Hoogstwaarschijnlijk heb je zoals de meeste nieuwe huisbezitters erg lang nagedacht over het juiste type werkblad en de stijl van de keukenkastjes. Hier heb je dan een grote krul doorheen kunnen halen. Nu begint het leuke werk. Namelijk het inrichten van je keuken en ervoor te zorgen dat alles een mooie plek krijgt. Hoe je hierbij een praktisch overzicht houdt in al je keukengerei, maar hierbij de sfeer van je keuken behoud vertellen we je graag in dit blogbericht.

1.  Houd de aankleding clean

Veel mensen zijn geneigd om bij een nieuwe keuken meteen alle kastjes vol te stoppen met al het keukenapparatuur, pannen en accessoires. Probeer dit te voorkomen. Je wilt het aanrecht het liefst zo clean mogelijk houden, aangezien je zoveel mogelijk ruimte wilt vrijhouden om lekkere gerechten voor te bereiden. Bij uitgebreid koken horen vaak veel ingrediënten die allemaal een plekje moeten hebben op je aanrecht als je hiermee bezig bent. De kunst hierbij is dus echt “Less is more”.

2. Keukenkastje inrichten  

Het plaatsen van je borden, bestek en glazen kan in je hoofd zo klaar lijken als een klontje. Echter kan het soms in de praktijk beter werken als je die borden bijvoorbeeld niet op de hoogste plank positioneert, maar dicht bij de eettafel of in de buurt van het fornuis als je gewend bent om in de keuken op te scheppen. Daarbij willen wij je meegeven als tip om servies wat je dagelijks gebruikt op heup- of ooghoogte te plaatsen en het servies waar je wat zuiniger op bent bijvoorbeeld wat hoger in de kast plaatst. Hier zal je het minder snel beschadigen en komen ook kinderen er wat minder eenvoudig bij, die in de meeste gevallen toch wel iets minder voorzichtig zijn met dat mooie servies wat al jaren in de familie rondgaat.

3. Voeg groen toe aan je keuken  

Of het nu gaat om kruiden die je kan poten in een klein plantenbakje in je keuken, of een normale kamerplant. Groen is altijd een goed idee en brengt in je keuken energie met zich mee. Ons advies is daarom om in elke ruimte van je huis een klein beetje groen toe te voegen, zodat je deze natuurlijke bron van energie overal terugkomt in je interieur. Neem bijvoorbeeld een kruidensoort als basilicum of munt, deze kruiden kun je eenvoudig zelf telen en zijn altijd handig om te hebben. Je bespaart hiermee in je kosten en daar komt bij dat verschillende kruiden een aangename geur met zich meebrengen. Een echte win-win!

3. Voeg groen toe aan je keuken  

4. Plaats een bloemstuk op je keukenblad

Een echt pronkstuk in iedere keuken is wat ons betreft wel een bloemstuk. Hiermee laat je zien dat er geleefd wordt in de keuken. Bloemen zijn daarbij ook altijd vrolijk om naar te kijken en beïnvloeden je stemming op een positieve manier. Je maakt het bloemstuk af door hem te plaatsen in de juiste vaas. Deze vaas kan je afstemmen op de interieurstijl van jouw woning. Heb je bijvoorbeeld een moderne uitstraling, ga dan voor een zwarte of gouden vaas. Hiermee maak je de keuken echt onderdeel van jouw woonstijl.

5. Zeeptreedjes op het aanrechtblad

Ongeacht het type keuken, zal je in iedere keuken wel zeep terugzien en tegenwoordig zien wij ook steeds vaker een handcrème terug. Het kan echter snel wat rommelig overkomen als deze van een verschillende fabrikant zijn of de verpakking niet leuk matcht. Onze tip hierbij is dan ook deze op een schaaltje/plankje te zetten waarbij je jouw zeepjes kan neerzetten bij je gootsteen. Hiervoor zijn de Rituals zeepjes uiterst geschikt, omdat deze vaak in dezelfde verpakkingsvormen worden geleverd en daarom erg mooi bij elkaar passen als set. Daar komt bij dat Rituals erg veel verschillende geuren en kleuren in het assortiment heeft, waardoor er een hoge kans van slagen bestaat in een van de Rituals winkels. Een andere optie is door mooie zeepdispensers aan te schaffen en hier je eigen zeep of handcrème in over te gieten.

6. Plaats je favoriete kookboek in een houder

Ben je een echte kookfanaat en heb je heel veel kookboeken? Probeer deze dan netjes op te bergen in een van de keukenkasten en geef je favoriete kookboek een ereplaats in de keuken. Ben je nu niet zo’n kookfanaat? Dan is dit ook een goed idee. Op deze manier staat er een kookboek opengeslagen in je keuken en kijk je er vast sneller in als je inspiratie nodig hebt voor een nieuw gerecht. Hierbij geven wij de voorkeur aan deze zwarte kookboekhouders die eigenlijk passen bij elk interieur.

7. Ophangrek voor al je keukengerei

Heb je wellicht allemaal mooie keukenattributen in je kast liggen? Zonde wat ons betreft. Dit zijn juist mooie accessoires om de keukenwanden mee te decoreren. Doormiddel van een wandrek hang je de attributen gemakkelijk op met haken. Bekijk bijvoorbeeld de keukenstangen van de IKEA voor inspiratie, zo kan jij je ideale Ikea keuken inrichten. Hierbij hoef je niet alleen je opscheplepels of spatels op te hangen, maar kan je hier bijvoorbeeld ook een kruidenrekje of pannen aan ophangen. De opties zijn hierbij oneindig en daarmee zal het ook passen bij de inhoud van jouw keukenkasten. Het is hiernaast ook erg praktisch en overzichtelijk om mee te werken in de keuken.

8. Plaats een wandplank voor je accessoires

Het is tegenwoordig erg in om wandplanken in je keuken te plaatsen, deze brengen het gevoel van je woonkamer terug in je woonkamer en zorgen zo echt voor het effect dat een woonkeuken je moet geven. Je kan op deze planken verschillende accessoires plaatsen, een plant, foto’s of boeken. Dit is namelijk de plek in de keuken om helemaal los te gaan met alle accessoires die je hebt. Eerder hadden we het over een ophangrek voor al je kruiden, maar ook deze kan je neerzetten op de wandplank. Neem bijvoorbeeld deze wandplank van IKEA. Superleuk in combinatie met het ophangrek als je het ons vraagt.

You May Also Like

De 10 leukste ronde zwarte eettafels

Heb je behoefte aan een nieuwe eettafel? Van eiken tot zwart en…

Het onderhouden van je keukenblad doe je zo!

Een keukenblad is een belangrijk onderdeel van je keuken en wordt dagelijks…

Duurzaamheid in de keuken creëer je zo

Tegenwoordig zijn we ons steeds bewuster van de impact die we hebben…

Met deze tips houdt je een afzuigkap handig schoon

Een afzuigkap is een onmisbaar apparaat in de keuken. Het zorgt ervoor…