8 tips bij het leggen van laminaat

Wil je een beetje op de kosten letten met je verbouwing? Dan is het zelf leggen van laminaat in je woning een hele haalbare, kostenbesparende oplossing. Hierbij heb je de volledige vrijheid om het laminaat te leggen op de manier die jij wilt. Uiteindelijk zal je super trots zijn op het resultaat en krijg je het gevoel van zelfvervulling. Dit klinkt je waarschijnlijk allemaal prettig in de oren, maar hoe leg je dit laminaat nu zelf? Wij hebben hiervoor 8 tips samengesteld die jou gaan helpen bij het realiseren van jouw ‘zelfgemaakte’ droomvloer.

1. Maak de ondergrond schoon en egaal

Voordat je begint met het leggen van laminaat, is het belangrijk om de ondergrond schoon en egaal te maken. Dit omvat het verwijderen van eventuele oneffenheden en stof en het opvullen van scheuren en gaten. Hierdoor ben je ervan verzekerd, dat het laminaat op een stabiele en egaal oppervlakte ligt, wat bijdraagt aan een mooi en duurzaam eindresultaat.

2. Laat laminaat een dag acclimatiseren in de kamer

Voordat je begint met het leggen van laminaat, is het belangrijk om het laminaat te laten acclimatiseren in de kamer waar het gelegd gaat worden. Dit betekent dat het laminaat een dag in de kamer wordt geplaatst zodat het zich kan aanpassen aan de temperatuur en luchtvochtigheid in de kamer. Dit is belangrijk, omdat extreme temperatuurverschillen en vochtigheid het laminaat kunnen doen uitzetten of laten krimpen en dit kan leiden tot vervorming of scheuren. Door het laminaat een dag te laten acclimatiseren, kun je dit voorkomen.

3. Knip en pas laminaat op maat voor moeilijke hoeken

Het knippen en passen van laminaat op maat voor moeilijke hoeken is belangrijk om ervoor te zorgen dat het laminaat precies past en de hoeken mooi afgewerkt zijn. Hiervoor is het nodig om met een zaag of stanleymes het laminaat op maat te knippen en aan te passen. Dit kun je doen door het laminaat tegen de muur te houden en aan te tekenen waar je het wilt knippen. Knip daarna het laminaat op maat en controleer of het past voordat je het definitief vastlegt.

4. Gebruik een afstandhouder bij deuren en wanden

Afstandhouders zijn kleine plastic of metalen staafjes die worden gebruikt om een kleine ruimte tussen de deur of wand en het laminaat te creëren. Dit voorkomt dat het laminaat tegen de deur of wand aandrukt en dit kan beschadigingen veroorzaken. Het gebruiken van afstandhouders zorgt er ook voor dat het laminaat beter ademt, en voorkomt het uitzetten of krimpen door extreme temperatuur- en vochtigheidsschommelingen. Zorg ervoor dat je de juiste afstandhouders gebruikt voor jouw specifieke project en volg de aanwijzingen van de fabrikant voor het correct plaatsen ervan.

5. Gebruik een speciaal gereedschap voor het leggen van laminaat

Bij het leggen van laminaat, is het gebruiken van speciaal gereedschap belangrijk om het proces te vergemakkelijken en een mooi en duurzaam eindresultaat te bereiken. Hieronder vind je enkele veelgebruikte gereedschappen bij het leggen van laminaat:

  1. Laminaatsnijder: dit is een speciaal gereedschap voor het knippen van laminaat op maat.
  2. Klauwhamer: dit gereedschap wordt gebruikt voor het aanslaan van de laminaatpanelen en het verbinden van de groef- en stiftverbindingen.
  3. Slagbeitel: dit gereedschap wordt gebruikt om eventuele oneffenheden in de ondergrond op te vullen en te egaliseren.
  4. Vloerenrol: dit is een speciaal gereedschap voor het uitrollen van de ondervloer en het verwijderen van luchtbellen.
  5. Waterpas: dit gereedschap wordt gebruikt om te controleren of de ondergrond en het laminaat recht en waterpas liggen.

Investeren in goed gereedschap kan het leggen van laminaat vergemakkelijken en bijdragen aan een professioneel en duurzaam eindresultaat.

5. Gebruik een speciaal gereedschap voor het leggen van laminaat

6. Werk vanuit de hoek van de kamer naar het midden

Het werken vanuit de hoek van de kamer naar het midden is een gebruikelijke techniek bij het leggen van laminaat. Dit omdat je door te beginnen in de hoeken het risico op oneffenheden en fouten minimaliseert en het makkelijker is om aan te sluiten op het laminaat dat al is gelegd. Voordat je begint met leggen, is het belangrijk om te zorgen dat de ondergrond schoon, egaal en waterpas is. Bepaal vervolgens waar je wilt beginnen en lees de aanwijzingen en de technieken van de fabrikant voor het juiste leggen. Volg de richting van de planken en gebruik een klauwhamer en eventueel ander gereedschap om de panelen op de juiste manier te verbinden en vast te leggen. Werk vervolgens stuk voor stuk door naar het midden van de kamer.

7. Maak gebruik van click-systemen voor een stevigere verbinding

Het gebruiken van click-systemen bij het leggen van laminaat is een goede manier om een stevigere en betere verbinding tussen de panelen te verkrijgen. Click-systemen zijn een soort vergrendelingsmechanisme waarmee de laminaatpanelen gemakkelijk en snel aan elkaar worden verbonden zonder gebruik te hoeven maken van bevestigingsmiddelen, zoals lijm of nagels. Dit maakt het leggen van laminaat eenvoudiger en sneller, en resulteert in een stevigere en meer duurzame vloer. Bovendien zijn er click-systemen beschikbaar die speciaal zijn ontworpen voor bepaalde laminaatsoorten of ondergronden, dus zorg ervoor dat je het juiste systeem gebruikt voor jouw specifieke project.

8. Controleer regelmatig of het laminaat nog stevig ligt

Het regelmatig controleren of het laminaat nog stevig ligt is belangrijk om problemen te voorkomen en te zorgen voor een duurzame en stevige vloer. Na verloop van tijd kunnen de panelen verschuiven of uitzetten, waardoor de vergrendelingen minder stevig worden en de vloer minder stabiel wordt. Controleer daarom regelmatig of het laminaat nog stevig ligt en of er geen ruimtes tussen de panelen zichtbaar zijn. Dit behoort misschien wel tot de belangrijkste tip voor het leggen van een laminaat vloer. Als je bewegingen of ruimtes constateert, probeer dan de oorzaak hiervan te achterhalen en corrigeer deze zo snel mogelijk door de panelen weer op hun plaats te schuiven of opnieuw vast te zetten. Door regelmatig te controleren en eventuele problemen op te lossen, kun je ervoor zorgen dat je laminaatvloer jarenlang mooi en stevig blijft.

You May Also Like

7 tips om je badkamer een industriële uitstraling te geven

Een badkamer met een industriële uitstraling is een populaire trend in de…

Zelf duurzaam verbouwen doe je zo!

De nieuwste woontrend op dit moment heeft misschien nog niet zoveel met…

20 Tips en Ideeën voor het creëren van een lichte woonkamer

Een lichte woonkamer is een geweldige manier om een gevoel van rust…

Tips voor het verzorgen van je tuin in de wintermaanden

De wintermaanden kunnen een uitdagende tijd zijn voor tuiniers, vooral als het…