10 tips om energie te besparen in huis

Verduurzaming is iets wat ons allemaal bezighoud en waar veel over wordt gesproken in de media. De overheid stimuleert momenteel de verduurzamingen van woningen ook met verschillende vormen subsidies die zij hiervoor beschikbaar stellen. Dit is ook wel nodig, aangezien alle gas en energieprijzen momenteel voor vrijwel iedereen omhoog zijn gegaan. De vraag is dus niet of we willen verduurzamen, maar wat we ervoor moeten doen om het meest rendement te halen door een paar eenvoudige aanpassingen door te voeren. Wij helpen je hier graag mee en hebben daarom 10 tips om jouw woning in 2023 te verduurzamen.

1. Verander verlichting naar LED-lampen

LED-lampen zijn energie-efficiënte verlichting die dus minder energie verbruiken en langer meegaan dan traditionele verlichting. Ze zijn beschikbaar in verschillende stijlen en maten en zijn een goede investering om over na te denken bij het vervangen van de huidige lampen en om tevens ook om energie mee te besparen.

2. Verwarming op een lagere temperatuur

Stel de verwarming in op een lagere temperatuur wanneer je niet thuis bent of slaapt en overweeg het installeren van een slimme thermostaat die de temperatuur automatisch regelt op basis van je gewenste temperatuur per uur. Hierdoor kun je op een comfortabele manier energie besparen en de CO2-uitstoot verminderen.

3. Gebruik energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten verbruiken minder energie en zijn beter voor het milieu dan oudere minder efficiënte modellen. Kies bij aankoop voor apparaten met het energielabel A+++ en vervang oude apparaten die veel energie verbruiken.

4. Isoleer je huis

Door je huis te isoleren, houd je warmte binnen en verminder je het energieverbruik voor verwarming. Dit kan bijvoorbeeld door dakisolatie, vloerisolatie en het plaatsen van dubbel of driedubbel glas.

5. Maak slim gebruik van natuurlijk licht

Door slim gebruik te maken van natuurlijk licht, verminder je het energieverbruik voor verlichting. Open gordijnen en luiken tijdens de dag, en plaats spiegels en lichte kleuren om het natuurlijk licht te versterken. Gebruik ook verduisterende gordijnen ‘s nachts om warmteverlies te voorkomen.

5. Maak slim gebruik van natuurlijk licht

6. Vermijd overbodige verwarming

Vermijd overbodige verwarming door de verwarming uit te zetten in kamers waar je niet vaak komt en sluit deuren en ramen om warmteverlies te voorkomen. Kou lijden is natuurlijk niet de bedoeling, maar door een lekkere trui aan te trekken, wollen sokken en een dekentje over je heen te trekken maak je het gezellig en is het net zo warm als dat je normaal gesproken de verwarming op 22 graden zet. 

7. Gebruik power strips

Door power strips te gebruiken, kun je gemakkelijk meerdere apparaten tegelijk uitzetten en voorkom je dat stroom verspillende apparaten in stand-by-modus blijven. Hierdoor bespaar je energie en geld.

8. Zet apparaten uit in plaats van in slaapstand

Apparaten in slaapstand blijven energie verbruiken, dus het is beter om ze helemaal uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Hierdoor bespaar je energie en verleng je de levensduur van de apparaten.

9. Beperk gebruik van de wasmachine en droger

Het beperken van het gebruik van de wasmachine en droger helpt om energie te besparen. Was kleding op een lagere temperatuur en volg de aanbevolen belading. Laat kleding buiten drogen in plaats van ze te drogen in de machine, en gebruik een wasdroogcombinatie als dat mogelijk is.

10. Overweeg zonnepanelen

Zonnepanelen maken gebruik van duurzame zonne-energie om elektriciteit op te wekken, waardoor het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen. Het is een investering die zich op termijn kan terugverdienen door lagere energiekosten. Overweeg deze optie als je op zoek bent naar een manier om energie te besparen en duurzamer te leven voor een langere periode.

Hopelijk heb je inspiratie opgedaan met één van deze 10 tips. Probeer en een paar uit die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden en zie wat een paar kleine aanpassingen al aan rendement opleveren! Verduurzaming is immers niet het meest leuke onderwerp om het over te hebben, maar wel één die ons allen aangaat. Laat in de reacties aan ons weten welke tip jij op korte termijn gaat toepassen in jouw woning, wij zijn erg benieuwd en wensen je alvast veel succes met deze goede stap richting een duurzame toekomst voor nog meer huishoudens in Nederland.

You May Also Like

De 10 leukste ronde zwarte eettafels

Heb je behoefte aan een nieuwe eettafel? Van eiken tot zwart en…

10x inspiratie voor een landelijk interieur

Iedereen wil zich thuis voelen bij het gekozen interieur. Bij de landelijke…

7 tips om je badkamer een industriële uitstraling te geven

Een badkamer met een industriële uitstraling is een populaire trend in de…
Halmeubilair

Dit zijn de nieuwste trends op het gebied van halmeubilair en accessoires

De hal is vaak het eerste wat bezoekers zien wanneer ze je…